Agile Scrum

Agile is een veel gekozen manier om software projecten te doen. Agile projecten met het scrum framework leveren aantoonbaar vaker op tijd en zijn overall efficiënter. Echter zijn dit projecten die in een omgeving met een succesvolle agile transformatie lopen.

‘Ondanks volledig commitment (op basis van vertrouwen) kan men door kennisgebrek van scrum toch blijven hangen in klassieke denkwijze.

Wanneer een bedrijf net aan de transformatie begint, nog in een transformatie zit of de transformatie niet goed gaat is het een ander verhaal. Er zijn veel redenen waarbij het mis kan gaan, en gaat. De implementatie van Agile vergt draagvlak van hoger en midden management en van de project afdeling. Naast draagvlak dient met ook op alle niveaus te weten wat Agile is. Het overtuigen op basis van vertrouwen blijkt niet voldoende. Ook de denkwijze dient richting Agile te worden aangepast.

Wat is er dan aan de hand? Agile zet letterlijk de wereld op z’n kop. Waar men in reguliere projecten de scope bevriest en stuurt op tijd en geld(of organisatie) is bij Agile de scope juist variabel. Agile is iteratief, er wordt steeds gekeken welke features er prioriteit hebben. Er kan dus wel commitment zijn, maar als men blijft denken vanuit de klasieke project aanpak kan onoverwinbare frictie ontstaan. Met alle gevolgen van dien.

‘Agile vergt het vertrouwen dat het eindproduct alle benodigde features bezit zonder dat op voorhand te eisen.’

Ervaring

Ik heb als projectmanager projecten gedaan die een of meer scrum team’s bevatten. In sommige gevallen functioneerde ik ook als scrum master. In de andere gevallen stuurde ik scrum masters aan. Ik was dan verantwoordelijk voor het zorgen van een optimale omgeving waarbinnen de teams hun werk konden doen. Het communiceren naar hoger management, product owners en andere afdelingen. En voor consistentie in de project uitvoer.

Ik heb ervaring met bedrijven waar de transformatie net startte en bedrijven waar de transformatie verder gevorderd was.

Wilt U meer informatie neem dan gerust contact op: Contact pagina.

#Trefwoorden: scrum, agile, commitment, kamban, product owner, scrum master, sprint, sprint review, value, retrospective., SAFe.